Wykonanie domowego jogurtu

Każdy z nas powinien przynajmniej kilka razy w tygodniu spożywać nabiał. Jeżeli nie wykryto u nas nietolerancji na białka mleka, to z powodzeniem powinniśmy jeść sery, mleko, jogurty i jaja. U osób, które są uczulone, lub nie trawią białek pochodzących z mleka, można zastosować produkty z mleka koziego.

Po co spożywać jogurty?

domowe jogurtyNabiał zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny dla naszym zębów i kości. Szczególnie dzieci wykazują duże zapotrzebowanie na te składniki w okresie dorastania. Jeżeli wykazujemy nietolerancję na krowie mleko, to możemy je zastąpić produktami z koziego mleka, które nie uczula. Jogurty zawierają potężną dawkę probiotyków, które są pomocne w walce z drobnoustrojami i wirusami, oraz wspomagają trawienie. Lekarze zalecają, aby podczas stosowania antybiotyku, spożywać codziennie domowe jogurty, które chronią ściany wewnętrzne żołądka przed szkodliwym działaniem leku. Sklepowe jogurty posiadają często sztuczne dodatki i mleko w proszku, którego nie uświadczymy w tym zrobionym samodzielnie. Wykonanie jogurtu jest bardzo proste i potrzebne są tylko dwa składniki, mleko i opakowanie naturalnego jogurtu, albo porcja żywych kultur bakterii, które kupimy w sklepie z ekologiczną żywnością. Porcję jogurtu mieszamy z mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około osiem, dziewięć godzin. Ważne, aby w pojemniku była przez cały proces fermentacji stała temperatura, około czterdzieści stopni Celsjusza, bo w takich warunkach najlepiej się namnażają zdrowe bakterie. Po upływie czasu, domowy jogurt jest gotowy.

Wykonanie domowego produktu jest szybkie i proste, dlatego coraz więcej osób się decyduje właśnie na takie rozwiązanie niż kupować jogurty dosładzane cukrem. W sezonie jogurt możemy posłodzić owocami, które zawierają w sobie naturalną porcję słodyczy i nie szkodzą naszym zębom.